diumenge, 31 de març del 2013

El FLoM! 2013


Aquesta setmana toca parlar del II Festival dels Mots (FLoM!), del qual vàrem poder gaudir la setmana passada. El plantejament és clar: un festival de dos dies, amb diversos escenaris, sales d’exposicions, un espai per a tallers i un caramull d’artistes que vinculen el seu art principalment a la paraula ¾són curioses les etiquetes de les activitats que es duen a terme durant aquests dos dies: paraula potinejada, paraula interpretada, paraula dita, ballada, participada, recitada, punxada, glosada, beguda, en concert...
L’organització de la segona edició del FLoM! va ser aconseguida gràcies a Laia Martínez i Jaume Reus, fundadors de Mordala Produccions, juntament amb Anna-Lisa Marí, organitzadora de l’Slam Poetry a Mallorca. L’any passat varen declarar que el FLoM sorgia perquè «en el marc de la crisi de valors, del capitalisme i de la institucionalització de l’art, hi ha un procés de creació alternatiu que es preocupa no només d’allò que es diu, sinó de com es diu i des d’on» i, per això, proposaren convidar «creadors que innoven en la manera d'arribar al públic i són conscients que, allò que vol, és la cosa viva».
Centrant-nos únicament amb la poesia ¾que, juntament amb el teatre, la música, la pintura, etc. és un dels gèneres primordials¾, si l’any passat vàrem poder gaudir de poetes com Emili Sánchez Rubio, Carles Rebassa, Irene La Sen, Jaume C. Pons Alorda, Pau Vadell, Lucia Pietrelli, Josep Pedrals, Enric Casasses, Txus Garcia, dels glosadors Mateu Xurí, Macià Ferrer i un llarg etcètera, enguany hem pogut veure, escoltar i llegir la poesia de Pau Castanyer, Esteve Plantada, Marçal Font Espí, Núria Martínez-Vernis, Sales,...
A més d’aquests recitals, enguany ha destacat la projecció del documental Som elles d’Aina Riera (aquí podeu veure el trailer: és fantàstic!), que és una mostra de poetesses mallorquines (Antònia Vicens, Maria Antònia Massanet, Maite Brazales, Glòria Julià, etc.). També va ser interessant el tancament del FLoM!, duit a terme per Josep Pedrals i el seu grup de música, Els nens eutròfics. Es dediquen principalment a musicar els seus poemes i el resultat és una música pop amb una bona dosi d’ironia (aquí podeu fer un tast del seu single, «El vestit», introduït per la veu del poeta Carles Hac Mor).
Crec que anar al FLoM! és una bona opció per passar el cap de setmana i és una manera de descobrir noves veus vinculades a la paraula. Tot i que el nombre d’assistents no va ser gaire elevat, pens que és una bona iniciativa: per què si podem gaudir de festivals de música, de cinema, de teatre, etc. no fer-ne un de poesia? La conclusió que trec d’aquest festival és que la poesia catalana gaudeix de bona salut, ja que sorgeixen nous projectes i tots ells molt interessants. Esperem que es pugui repetir l’any que ve!