diumenge, 14 d’abril del 2013

XXVII Mostra de Teatre Escolar de Manacor


El passat 18 de març va començar la XXVII Mostra de Teatre Escolar de Manacor que finalitza el 14 de juny del 2013. Compta amb més de 50 obres, més de 40 grups, més de 20 directors i ¾tot i que no n’he fet el recompte¾ més de 100 actors i actrius! Què és el que fa que aquesta Mostra sigui encara avui tan vigent, tenint en compte que la I Mostra de Teatre Escolar va ser el 1986, un any després de la inauguració del Teatre Municipal de Manacor?
Generalment, els actors tenen entre 5 i 18 anys i s’hi solen inscriure com a qualsevol altre activitat extraescolar. Normalment, assagen un dia a la setmana durant mig any, encara que la setmana anterior a l’estrena hi dediquen més temps, perquè han de fer l’assaig principal i han d’acabar d’arrodonir alguns detalls. Els al·lots solen preparar l’obra amb entusiasme i, sobretot, amb molta d’il·lusió, perquè es tracta de sorprendre els amics i els familiars. Fa un parell d’anys, cada representació constava de tres funcions: les dues primeres es feien durant el dematí i hi anaven alumnes del mateix institut o d’altres, i la darrera funció era la de l’horabaixa en la qual hi assistien els familiars. Pel que sé, enguany ho han canviat, de manera que ara només hi ha una única funció, la de l’horabaixa ¾segurament, això és degut al tema de la crisi.
Lògicament, és impossible citar aquí totes les obres de teatre que s’hi ofereixen. Si entrau a la pàgina web del Teatre de Manacor (podeu clicar aquí), totes hi apareixen per separat en una fitxa tècnica detallada on s’hi indica el títol de l’obra, el director, els actors, el dia, l’hora, etc. Us imaginau quins són els autors més representats? Entre d’altres, destaca la rondallística d’Antoni M. Alcover, Robert Browning, Gilbert i Sullivan, els Germans Grimm, Miquel Mestre, Carlo Goldoni, William Shakespeare, Molière, Jules Verne, etc. Generalment són obres doblement «adaptades»: per una banda, les representacions estan limitades a un temps determinat, generalment, solen tenir una durada de mitja hora o de tres quarts; per altra banda, molt sovint es produeix un transvasament de gènere ¾això és, per exemple, l’adaptació de les rondalles, que són de caràcter narratiu, al teatre.  
Sigui com sigui, la Mostra de Teatre Escolar de Manacor és una nova i bona experiència per als joves, ja que tenen l’oportunitat, no només de representar un espectacle, sinó de descobrir un món nou que els pot obrir les portes de cara el futur. D’altra banda, suposen una visita obligada per molta de gent que no sol freqüentar el teatre, però que va a veure els seus actors coneguts, i també per d’altres que estimen el teatre. Que perduri, doncs, la Mostra de Teatre Escolar de Manacor!